Министърът на здравеопазването Христо Хинков коментира темата с освобождаването на заместник-министър Бойко Пенков.Това е

...
Министърът на здравеопазването Христо Хинков коментира темата с освобождаването на заместник-министър Бойко Пенков.Това е
Коментари Харесай

Хинков: Решението за освобождаване на Бойко Пенков е на премиера, съобразявам се с него

Министърът на здравеопазването  Христо Хинков  коментира тематиката с  освобождението на заместник-министър Бойко Пенков.

„ Това е решение на министър-председателя, аз се преценявам с него. Лоялен съм към държавното управление и без значение от някои запаси, които имам, ще приема това решение на министър-председателя “,заяви  Хинков .

„ Бях известен от министър-председателя, че  заместник-министър Бойко Пенков е освободен от служба.  Причините за това са стимулирани от самия министър-председател. От негова позиция промените в здравеопазването  не са в нужната степен задействани,  с незадоволително положителни темпове. Поради това, по негова преценка, доктор Бойко Пенков  би трябвало да бъде заменен,  предвид на това да се ускорят тези процеси. Става въпрос за смяна в опазването на здравето и постигането на общите стратегически цели, които са сложени още от държавната стратегия “, уточни Хинков.

В публикуваната от пресслужбата на Министерския съвет информация за освобождението на Бойко Пенков се показва, че  решението е взето поради мудни темпове на работа,  които излагат на риск осъществяването на значими ограничения в областта на опазването на здравето, заложени в управническата стратегия. Заповедта на министър-председателя влиза в действие от през днешния ден.

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков разяснява тематиката по време на събитие, на което беше показана  електронната извинителна записка  за учениците от първи до дванадесети клас, която се чака да влезе в действие от 1 октомври тази година.

На журналистически въпрос, обвързван с отправената от омбудсмана Диана Ковачева рекомендация да не се вкарва предварителна електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет поради заплахата пациенти да останат без достъп, министър Хинков уточни, че  все още не е осведомен с претекстовете. 

„ Все още не съм се срещнал с писмото на омбудсмана. Ще видя изложените от нея причини. От в този момент мога да кажа, че въвеждането на електронна рецепта за антибиотиците е извънредно значима стъпка, тъй като България е на едно от челните места в Европа по проблеми с антибиотичната устойчивост “, сподели още министърът на опазването на здравето.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР